Verhalen schrijven - Beter een verhaal leren schrijven.

verhalen schrijven

24 september 2012

Verhalen schrijven en tijd 2.

Tags: , , , , , ,
 Oefenen in het manipuleren van de tijd in verhalen schrijven (2)

 

Nu ga ik verder met het beantwoorden van de vraag uit blog 1.

Toen heb ik de begrippen verteltijd en vertelde tijd even opgehaald en gaf ik voorbeelden van een tijdsprong en een versnelling. Nu wil ik het hebben over de vertraging en antwoord geven op de vraag, hoe je kunt oefenen met het manipuleren van de tijd in verhalen.

 

Neem de tijd, de tijd is van jou.

Laat ik allereerst zeggen dat ik vind dat het je taak is als schrijver om je lezer in de fictionele droom te houden. Je hebt als schrijver een fictionele werkelijkheid geschapen, je lezer leest je boek en komt in je wereld terecht. Hier moet hij/zij in willen blijven. Je manipuleert als schrijver de lezer constant. Een goede manier om je lezer te manipuleren is de manier waarop je de tijd behandeld.

 

Op het hoogtepunt van het verhaal hebben veel onervaren schrijvers de neiging om de tijd te versnellen in plaats van te verruimen, te vertragen.


 

Dit is zeer voorstelbaar, omdat juist op dit hoogtepunt voelbaar is wat de impact kan zijn van het hele verhaal. De schrijver schrikt terug voor de opgeroepen krachten en wil alles het liefst snel wegmoffelen.

 

De eerste tip is, nu je dit weet, stap niet in deze valkuil. Vertrouw erop dat op dat moment in je verhaal nooit langdradig wordt. Neem de tijd en ruimte.

 

Hoe kun je bijv. vijftien bladzijden kunt vullen over slechts vijf minuten?

 

Pas een vertragingstechniek toe. Je kent vast wel momenten in je leven waarop je zelf aarzelt, twijfelt, langzamer gaat. Je gaat niet op je doel af, maar zoekt zijpaden. Per verhaal, per situatie, per personage zullen dit andere zijpaden zijn. Tip: zoek die uit!

 

Als je moeite hebt om te gaan schrijven, te beginnen, dan ken je deze technieken misschien al goed, vanuit jezelf. Je wilt eerst je haar borstelen, dan je werkkamer opruimen, als je toch bezig bent ook maar meteen even de gang en de badkamer meenemen, je bureau moet opgeruimd zijn, die ene rekening moet je nog betalen, een geurtje opspuiten en dan natuurlijk een geschikte pen zoeken, je stoel op de juiste hoogte zetten, een virusprogramma aanzetten op je computer, even wat eten etc etc.

Zoek het hoogtepunt van je verhaal en breek hier in. Ga vertragen. Daag jezelf uit om eerst eens twee alinea’s erbij te schrijven en daarna vier en daarna nog zes. Zo rijg je bladzij na bladzij aan elkaar en bouw je spanning op.

 

Je kunt ook heel goed oefenen met het manipuleren van de tijd in een verhaal door steeds te wisselen met het moment waarop je verhaal begint. De tijd die je verhaal beslaat. Bijvoorbeeld: als je een verhaal wilt vertellen over iemand die 80 jaar oud is, dan kun je beginnen in het nu en iemand (langdurig) laten terugkijken naar zijn leven, de belangrijkste momenten ervan. Je kunt ook beginnen op de trouwdag van die persoon of op een begrafenis of bij zijn geboorte. Door het begin van het verhaal te veranderen krijg je veel zicht op wat daadwerkelijk belangrijk is voor het verhaal. Om welke momenten draait het?

Als je dat weet, kun je op die momenten weer een vertragingstechniek gaan toepassen.

Tijdsprongen en versnellingen gebruik je dan om de delen van het verhaal vorm te geven die niet zo belangrijk zijn maar die toch genoemd moeten worden. Alle dingen die zo onbelangrijk zijn dat ze niet genoemd hoeven te worden, ook niet snel, die schrap je.

verhalen schrijven

 

 

 

Klik hier! 

Sorry, the comment form is closed at this time.