Verhalen schrijven - Beter een verhaal leren schrijven.

verhalen schrijven

24 september 2012

Verhalen schrijven voor je plezier!

Tags: , , , , , , ,
Verhalen schrijven voor je plezier!

 

“Heeft het zin je eigen schrijven onder druk te zetten? Ik krijg vaak
doorschrijfoefeningen en sommige mensen zeggen dat je elke dag een
uurtje moet schrijven, ook al weet je niet waarover. Wat is de zin
daarvan? Kun je niet beter wachten tot je iets goeds invalt en je écht
zin hebt?”

 

Verhalen schrijven moet leuk blijven! 

 

Mijn antwoord begint met een vraag: wil je voor je plezier verhalen schrijven of wil je jezelf ontwikkelen tot een professional?

 

Als je voor je plezier wilt schrijven, dan is het niet prettig om je schrijven onder druk te zetten. Of dat nou gebeurt via doorschrijfoefeningen of via een verplicht uur dagelijks schrijven of op een andere manier, dat maakt niet uit. Je doet het schrijven voor je plezier en je vindt dit allemaal niet leuk. Conclusie: stop ermee.

 

Als je serieuze plannen hebt met schrijven dan is training zinvol. Je ontwikkelt schrijfdiscipline van alle vervelende opdrachten die je krijgt. Je leert om te gaan met schrijven als een vak, door ook te werken als je geen invallen of inspiratie hebt.Om te schrijven heb je zitvlees nodig. Als je alleen schrijft als je iets goeds is ingevallen en je er zin in hebt, dan zul je niet veel werk produceren.

 

‘Iets wat kort uitgedrukt is kan de vrucht zijn van veel en langdurig nadenken’, zei Nietzsche al.

 

Je hebt allerlei verschillende stadia tijdens het schrijven. De ene keer heb je goede ideeën nodig, werk je aan de plot. De andere keer ben je bezig om personages te ontwikkelen en ga je veel mensen observeren. Een ander moment gebruik je om overgangen in je tekst na te kijken, weer een ander moment lees je het geheel door of ben je juist bezig met het fijn slijpen van wat je geschreven hebt.

 

Soms gebruik je een dag om te dagdromen over je materiaal. Dat is ook schrijven al zet je geen letter op papier!

 

Heel veel van deze activiteiten kun je gewoon doen als je ’s morgens vermoeid wakker wordt en achter je bureau gaat zitten. Vaak ontdek je dat het ene woord weer het volgende heeft opgeroepen, dat het ene idee je naar het volgende idee heeft geleid. Regelmatig kun je na een tijdje tevreden achter over leunen en genieten van alles wat je hebt gedaan.

 

Net zo regelmatig kom je er achter dat je alles weg kunt gooien, omdat je later op een beter idee bent gekomen.

 

Maar als je niet was gaan zitten om dat eerste idee op te schrijven, dan was er later niks gebeurd.

 

Ik denk dat je een schrijver kunt zijn of kunt worden als je van dit proces geniet. Als je wilt groeien en ontwikkelen, als je wilt experimenteren en je grenzen wilt verleggen.

 

Heb je meer zin in schrijven wanneer je er zin in hebt, dan is daar niks op tegen. Schrijven is dan een hobby van je en dat mag, nee dat móet, leuk blijven.

 

verhalen schrijven

 

 

 

 

Klik hier!

 

 

 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.